Székelygulyás
Aprókáposzta (1,2 kiló)
- 30 deka apróra vágott (esetleg kissé turmixolt) hagymát sárgára pirítunk, - tűzről levéve 2 deka szép piros fűszerpaprikát és, - 3-4 gerezd zúzott fokhagymát belekeverünk, majd - belerakjuk a kockacukor nagyságú darabokra vágott disznóhúst (80-100 deka lapocka, lábszár, comb, orja), majd - víz hozzáadása nélkül pörköljük.
- Amikor már elfőtte a saját levét, azt először vörösborral, majd csontlével pótoljuk. - Csontlé helyett húsleveskockából készített húslét is adhatunk hozzá, esetleg vizet.
- ráteszünk 15 deka feldarabolt zöldpaprikát (ha van), - megszórjuk köménymaggal (nem mindenki szereti) - felöntjük csontlével vagy vízzel (legalább 2 deci), - összekeverjük, és fedő alatt készre pároljuk (a vizet közben pótoljuk - ha kell, káposztalével). hogy a két komponens (a hús és a káposzta) közül egyiket sem akarjuk szétfőzni, akkor a következőt ajánlom: - a húst teljesen készre pörköljük, majd ráöntjük a csontlét (vizet) és leszűrjük,Tálalás előtt habarás:
- 4-5 deci tejföl, - kiforralni.
- tejföllel megcsurgatni, - fűszerpaprikával és - finomra vágott petrezselyemmel megszórni. |