Székelygulyás

Aprókáposzta (1,2 kiló)

Pörkölt:
    - 15 deka zsírban
    - 30 deka apróra vágott (esetleg kissé turmixolt) hagymát sárgára pirítunk,
    - tűzről levéve 2 deka szép piros fűszerpaprikát és,
    - 3-4 gerezd zúzott fokhagymát belekeverünk, majd
    - belerakjuk a kockacukor nagyságú darabokra vágott disznóhúst (80-100 deka lapocka, lábszár, comb, orja), majd
    - víz hozzáadása nélkül pörköljük.
Eleinte percenként keverjük, hogy oda ne égjen. 
    - Amikor elég levet eresztett, fedővel lefedjük, s ritkábban keverjük.
    - Amikor már elfőtte a saját levét, azt először vörösborral, majd csontlével pótoljuk.
    - Csontlé helyett húsleveskockából készített húslét is adhatunk hozzá, esetleg vizet.
Keverés: Amikor a pörkölt majdnem kész,
    - ráöntjük az aprókáposztára,
    - ráteszünk 15 deka feldarabolt zöldpaprikát (ha van),
    - megszórjuk köménymaggal (nem mindenki szereti)
    - felöntjük csontlével vagy vízzel (legalább 2 deci),
    - összekeverjük, és fedő alatt készre pároljuk (a vizet közben pótoljuk - ha kell, káposztalével).
Ha biztosak akarunk lenni,
           hogy a két komponens (a hús és a káposzta) közül egyiket sem akarjuk szétfőzni, akkor a következőt ajánlom: 
- a húst teljesen készre pörköljük, majd ráöntjük a csontlét (vizet) és leszűrjük,
- a húst félretesszük, 
- a levébe beletesszük a zöldpaprikát (köménymagot) és az aprókáposztát, 
- amit készre párolunk,
- összekeverjük a húst és a káposztát, majd felforraljuk.
Tálalás előtt habarás: 
    - 2 deka liszt,
    - 4-5 deci tejföl, 
    - kiforralni.
Tálalás:
    - a habart káposztát kisimítani,
    - tejföllel megcsurgatni,
    - fűszerpaprikával és
    - finomra vágott petrezselyemmel megszórni.
Jó étvágyat!