Aprókáposztát
- ellenőrizni: ha
túl sós vagy túl savanyú, átöblíteni (esetleg áztatni), a
leöntött vizet félretenni, ezzel lehet
utólag
visszasavanyítani, ha kell,
- levét kisajtolni
(ha nem volt átöblítés, akkor ezt a lét kell félretenni),
- az összepréselt
káposztát késsel tovább aprítani.
Káposztalevelekből
a
vastag ereket kivágni, kidobni.
Rizs
- a rizst 6 deka zsírban
felhevíteni,
- 4 deci vízzel felengedni
- megsózni,
- félpuhára párolni,
- hűlni hagyni.
Füstölt
oldalas vagy tarja
- egy napig
áztatni,
- egy órát
főzni, hogy félpuha legyen.
Hagyma
(45
deka)
- 25 deka zsírban
világosbarnára pirítani,
- kétfelé osztani,
az egyik felébe 2 csapott evőkanálnyi élénkpiros fűszerpaprikát
keverni.
Töltelék:
- a disznóhúshoz
hozzákeverni
- a kihűlt rizst,
- a pirított hagyma
(nem paprikás) felét,
- nagyon apróra vágott
(kissé megsütött) füstölt szalonnát,
- a tojásokat,
- 10 gerezd összezúzott
fokhagymát,
- kevés fekete borsot,
- esetleg kevés majoránnát,
- 5 csapott evőkanálnyi
pirospaprikát.
Lábasba:
- elteríteni az apró
káposzta 2/3-át,
- rárakni a töltelékeket,
- rá a feldarabolt
füstölt húst és a
- héjától megszabadított
felkarikázott füstölt kolbászt,
- ráteríteni a maradék
aprókáposztát,
- és a paprikás hagymát,
- a füstölt hús
főzővizével és a (Maggi) húslevessel felönteni, hogy majdnem ellepje,
- 5 gerezd zúzott
fokhagymát rászórni,
- megborsozni,
- tetejére a maradék
káposztaleveleket, hogy sütéskor az piruljon meg.
Sütés
A lefedett lábost
sütőbe rakni, fél órán át erős tűz, egy óra közepes, majd
másfél órán át mérsékelt lángon
sütni, levét először
1-3 deci vörösborral, később vízzel pótolva, vagy ha a kóstolás
szerint nem elég savanyú,
akkor a félretett
káposztalével.
A
tölteléket kiszedni, félrerakni.
Világos
rántás az aprókáposztába:
- 12 deka zsír,
- 6 evőkanálnyi liszt
enyhe megpirulása után
- 10 deka apróra vágott
vöröshagyma,
- a végén fűszerpaprika
ízlés szerint,
- a káposzta levéből
fél liternyit ráönteni, jól összekavarni, majd beönteni az aprókáposztába.
Tálalás
(ha
nem azonnal fogyasztjuk):
- a sütőben felmelegített
aprókáposztát alulra,
- rárakni az ugyancsak
felmelegített töltelékeket,
- tejföllel megcsurgatni,
- fűszerpaprikával
és
- finomra vágott petrezselyemmel
megszórni,
- aki szereti, saját
adagjára erős paprikát szórhat.
Hozzávalók
2-5 kiló aprókáposzta,
ízléstől függően
40-45 db. káposztalevél,
30 deka rizs,
48 deka zsír,
55 deka vöröshagyma,
1,2 kiló darált disznóhús,
40 deka füstölt szalonna,
60 deka füstölt kolbász
60 deka füstölt oldalas
vagy tarja,
5 db. tojás,
15 gerezd fokhagyma,
6-7 csapott evőkanálnyi
pirospaprika
2-4 db. Maggi húsleveskocka,
3 deci vörösbor,
9 csapott evőkanálnyi
liszt,
tejföl,
erős paprika (pl.
Chili),
bors,
só,
esetleg majoránna.
A receptet WORD.doc formátumban
letöltheti innen. |