Nagykunsági sós perec

Hetek, hónapok múltán is friss!

1/2 kiló liszt
20 deka zsír (bolti zsírt "kisütni": addig melegíteni, míg megszűnik a sercegés)
2 deci tej
1/2 deci víz
1 kávéskanál só
1 kávéskanál cukor
2 deka élesztő
1 tojás


15 deka lisztet, a tejet, a vizet és az élesztőt összekeverni (kovász), pihentetni 5-10 percet.
Hozzáadni a sót, a zsírt, a maradék lisztet, majd összegyúrni.
Pihentetni 30 percet.
Vékony szálakat sodorni.
Néhány percig pihentetni, majd figurákat alakítani, ami elég babramunka. Én inkább rudacskákat csinálok:

      

Tepsibe rakni, felvert tojással bekenni.
Sütőbe rakni.
Mikor már forró, de még nem sült meg egészen, sóval ízesíteni, illetve díszíteni.
Ízesítő, díszítő massza: 3 evőkanál liszt, 1 evőkanál só és annyi víz, hogy fecskendővel vékonyan „írni” lehessen vele. 
 

Aki diktálta: Kiss Sándorné, Ilonka (Kisújszállás)
 

A recept innen letölthető WORD.DOC formátumban