.
.
.
.
.
 
Aludttej, joghurt, kefir

Fél liter ultrapasztörizált (!), tartós tejbe egy evőkanálnyi oltóanyagot keverünk, majd lefedve szobahőmérsékleten tároljuk. 

Az oltóanyag lehet tejföl, akkor finom aludttejet kapunk egy-két nap alatt (hőmérséklettől függően), de aki a joghurtot, vagy a kefirt szereti, azzal oltsa be, amit első alkalommal boltban vásárolunk. 

A továbbiakban mindig az aludttej (joghurt, kefir) kanálnyi maradékával oltjuk be a következő adagot. Érdekes, hogy az így készített aludttej finomabb, mint az első "eresztés". 

Az érett aludttejet hűtőszekrényben tároljuk, mert hidegen sokkal finomabb, mint szobahőmérsékleten. 

Ha müzlit keverünk bele, akkor kevés mézzel, vagy néhány csepp édeskével édesítsük meg.
 

Letölthető WORD.doc formátumban itt!