TÖLTÖTT KÁPOSZTA (12 személyre)
Aprókáposztát 
    - ellenőrizni: ha túl sós vagy túl savanyú, átöblíteni  (esetleg áztatni), a leöntött vizet félretenni,  ezzel  lehet
      utólag visszasavanyítani, ha kell, 
    - levét kisajtolni (ha nem volt átöblítés, akkor ezt a  lét kell félretenni), 
    - az összepréselt káposztát késsel tovább aprítani.

Káposztalevelekből a vastag ereket kivágni, kidobni.

Rizs
    - a rizst 6 deka zsírban felhevíteni, 
    - 4 deci vízzel felengedni 
    - megsózni, 
    - félpuhára párolni, 
    - hűlni hagyni.

Füstölt oldalas vagy tarja
      - egy napig áztatni,
      - egy órát főzni, hogy félpuha legyen.

Hagyma (45 deka) 
    - 25 deka zsírban világosbarnára pirítani, 
    - kétfelé osztani, az egyik felébe 2 csapott evőkanálnyi élénkpiros fűszerpaprikát keverni.

Töltelék:
    - a disznóhúshoz hozzákeverni 
    - a kihűlt rizst, 
    - a pirított hagyma (nem paprikás) felét, 
    - nagyon apróra vágott (kissé megsütött) füstölt szalonnát, 
    - a tojásokat, 
    - 10 gerezd összezúzott fokhagymát, 
    - kevés fekete borsot, 
    - esetleg kevés majoránnát, 
    - 5 csapott evőkanálnyi pirospaprikát.

Lábasba:
    - elteríteni az apró káposzta 2/3-át, 
    - rárakni a töltelékeket, 
    - rá a feldarabolt füstölt húst és a 
    - héjától megszabadított felkarikázott füstölt kolbászt,
    - ráteríteni a maradék aprókáposztát, 
    - és a paprikás hagymát, 
    - a füstölt hús főzővizével és a (Maggi) húslevessel felönteni, hogy majdnem ellepje, 
    - 5 gerezd zúzott fokhagymát rászórni, 
    - megborsozni,
    - tetejére a maradék káposztaleveleket, hogy sütéskor az piruljon meg.

Sütés
    A lefedett lábost sütőbe rakni, fél órán át erős tűz, egy óra közepes,  majd másfél órán át mérsékelt lángon
    sütni, levét először 1-3 deci vörösborral, később vízzel pótolva, vagy ha a kóstolás szerint nem elég savanyú,
    akkor a félretett káposztalével.

A tölteléket kiszedni, félrerakni. 

Világos rántás az aprókáposztába:
    - 12 deka zsír, 
    - 6 evőkanálnyi liszt enyhe megpirulása után 
    - 10 deka apróra vágott vöröshagyma, 
    - a végén fűszerpaprika ízlés szerint,
    - a káposzta levéből fél liternyit ráönteni, jól összekavarni, majd beönteni az aprókáposztába.

Tálalás (ha nem azonnal fogyasztjuk): 
    - a sütőben felmelegített aprókáposztát alulra, 
    - rárakni az ugyancsak felmelegített töltelékeket, 
    - tejföllel megcsurgatni, 
    - fűszerpaprikával és 
    - finomra vágott petrezselyemmel megszórni,
    - aki szereti, saját adagjára erős paprikát szórhat.
 

Hozzávalók
    2-5 kiló aprókáposzta, ízléstől függően
    40-45 db. káposztalevél,
    30 deka rizs,
    48 deka zsír,
    55 deka vöröshagyma,
    1,2 kiló darált disznóhús,
    40 deka füstölt szalonna,
    60 deka füstölt kolbász
    60 deka füstölt oldalas vagy tarja, 
    5 db. tojás,
    15 gerezd fokhagyma,
    6-7 csapott evőkanálnyi pirospaprika
    2-4 db. Maggi húsleveskocka,
    3 deci vörösbor,
    9 csapott evőkanálnyi liszt,
    tejföl,
    erős paprika (pl. Chili),
    bors,
    só,
    esetleg majoránna.

Az elkészítés képekben

 A receptet WORD.doc formátumban letöltheti innen.

.