Aprókáposztát
- ellenőrizni: ha túl sós
vagy túl savanyú, átöblíteni (esetleg áztatni), a leöntött
vizet félretenni, ezzel lehet
utólag visszasavanyítani,
ha kell,
- levét kisajtolni (ha nem volt
átöblítés, akkor ezt a lét kell félretenni),
- az összepréselt káposztát
késsel tovább aprítani.
Káposztalevelekből
a
vastag ereket kivágni, kidobni.
Rizs
- a rizst 6 deka zsírban felhevíteni,
- 4 deci vízzel felengedni
- megsózni,
- félpuhára párolni,
- hűlni hagyni.
Füstölt
oldalas vagy tarja
- egy napig áztatni,
- egy órát főzni,
hogy félpuha legyen.
Hagyma
(45
deka)
- 25 deka zsírban világosbarnára
pirítani,
- kétfelé osztani, az egyik
felébe 2 csapott evőkanálnyi élénkpiros fűszerpaprikát keverni.
Töltelék:
- a disznóhúshoz hozzákeverni
- a kihűlt rizst,
- a pirított hagyma (nem paprikás)
felét,
- nagyon apróra vágott (kissé
megsütött) füstölt szalonnát,
- a tojásokat,
- 10 gerezd összezúzott fokhagymát,
- kevés fekete borsot,
- esetleg kevés majoránnát,
- 5 csapott evőkanálnyi pirospaprikát.
Lábasba:
- elteríteni az apró káposzta
2/3-át,
- rárakni a töltelékeket,
- rá a feldarabolt füstölt
húst és a
- héjától megszabadított
felkarikázott füstölt kolbászt,
- ráteríteni a maradék aprókáposztát,
- és a paprikás hagymát,
- a füstölt hús főzővizével
és a (Maggi) húslevessel felönteni, hogy majdnem ellepje,
- 5 gerezd zúzott fokhagymát
rászórni,
- megborsozni,
- tetejére a maradék káposztaleveleket,
hogy sütéskor az piruljon meg.
Sütés
A lefedett lábost sütőbe rakni,
fél órán át erős tűz, egy óra közepes, majd másfél órán
át mérsékelt lángon
sütni, levét először 1-3
deci vörösborral, később vízzel pótolva, vagy ha a kóstolás szerint
nem elég savanyú,
akkor a félretett káposztalével.
A tölteléket
kiszedni, félrerakni.
Világos rántás
az aprókáposztába:
- 12 deka zsír,
- 6 evőkanálnyi liszt enyhe
megpirulása után
- 10 deka apróra vágott vöröshagyma,
- a végén fűszerpaprika ízlés
szerint,
- a káposzta levéből fél
liternyit ráönteni, jól összekavarni, majd beönteni az aprókáposztába.
Tálalás
(ha
nem azonnal fogyasztjuk):
- a sütőben felmelegített
aprókáposztát alulra,
- rárakni az ugyancsak felmelegített
töltelékeket,
- tejföllel megcsurgatni,
- fűszerpaprikával és
- finomra vágott petrezselyemmel
megszórni,
- aki szereti, saját adagjára
erős paprikát szórhat.
Hozzávalók
2-5 kiló aprókáposzta, ízléstől
függően
40-45 db. káposztalevél,
30 deka rizs,
48 deka zsír,
55 deka vöröshagyma,
1,2 kiló darált disznóhús,
40 deka füstölt szalonna,
60 deka füstölt kolbász
60 deka füstölt oldalas vagy
tarja,
5 db. tojás,
15 gerezd fokhagyma,
6-7 csapott evőkanálnyi pirospaprika
2-4 db. Maggi húsleveskocka,
3 deci vörösbor,
9 csapott evőkanálnyi liszt,
tejföl,
erős paprika (pl. Chili),
bors,
só,
esetleg majoránna.
Az
elkészítés képekben
A receptet WORD.doc formátumban letöltheti
innen.
|