Juhtúrós
rakottgaluska krumpliból
30 deka feldarabolt
krumplit annyi sós vízben puhára főzzük, amennyi éppen ellepi.
Ha túl kemény lenne, a krumpli levével hígítjuk krumplipüré lágyságúra. Válasszuk két felé. Előzőleg 5-10 deka (ízlés szerint) apróra vágott füstölt szalonnát kisütünk, majd félretesszük, később felmelegítjük. Nagyméretű edényben lobogva fövő vízbe teás kanállal galuskát szaggatunk az egyik feléből. A megfőtt galuskát szűrőkanállal egy pillanatra a forró tepertős zsírba tesszük (aki zsírosan szereti, meg is forgathatja, de akkor több zsírra van szükség), majd egy tálba rakjuk. Amikor egy sor
kész, megszórjuk 10 deka juhtúróval,
Ha nem rögtön tálaljuk, akkor egy darabig a sütőben tarthatjuk, s tálalás előtt megmelegítjük. Végül 2 deci tejföllel leöntjük. Ha nem rögtön tálaljuk, akkor a tálalás előtt megmelegítjük (mikróban vagy nem túl meleg sütőben). A recept letölthető innen.
|