Hústorta Hozzávalók: 50 dag tarja1) A tarját fél centis szeletekre vágjuk, lehetőleg egyforma méretű köralakúra. A szeletelés gyerekjáték, ha előzőleg kissé megfagyasztjuk (2...4 órát mélyhűtőben tartjuk), majd kenyérszeletelővel vágjuk. (A négyzet- vagy köralakútól eltérő szelet-maradékokból is összerakhatunk majd négyzeteket, köröket a torta "építésekor") 2) A tarja-szeleteket előbb megszórjuk sóval és borssal, majd alaposan "kiklopfoljuk", megfordítjuk, s az előbbi műveletet megismételjük. 3) A hagymát feldaraboljuk (nem túl apróra!), két-három kanál olajban üvegesre pároljuk mikróban (3 perc). 4) A fokhagymát pépesre összetörjük, majd egy-két kanál étolajba belekeverjük. 5) Egy mélytányérba (jénaiba) beletesszük a párolt hagyma egyharmadát. 6) Rátesszük az első szelet húst, megkenjük az olajos fokhagymával, rátesszük a következő szelet húst, megkenjük az olajos fokhagymával, s ezt ismételjük, a hússzeletek egyharmadáig. 7) A húsra rákenjük a párolt hagyma második harmadát. 8) Folytatjuk a szeletek egymásra rakását, olajos fokhagymával elválasztva őket. 9) A hússzeletek második harmada után jön a maradék párolt hagyma, s folytatjuk a maradék szeletek egymásra rakását, olajos fokhagymával elválasztva őket. 10) A "tortát" betesszük a sütőbe (esetleg a mikróba), egy kistányért borítunk rá, hogy a teteje sima maradjon, majd 20-30 percig sütjük. (Öt percenként kanállal meglocsoljuk a hús mellett összegyűlt kisült lével, a 15. percben a kistányért levehetjük, hogy a teteje is megpiruljon.) 11) A még meleg tortára (csemege vagy
erős) piros paprikát szórunk, s ha bírja szájunk, s melegen fogyaszthatjuk,
de hidegen is finom.
|