"Igazi" alföldi gulyásleves*

Fél kiló marhahúst (lapocka, lábszár) apró - 1-2 centis -  kockákra vágunk.

Két fej vöröshagymát nagy apró darabokra vágunk, majd azt 2-3 gerezd feldarabolt fokhagymával és egy héjától megfosztott paradicsommal (vagy egy kis vízzel) társítjuk. 

Ha van turmix-unk, akkor abban megdaráljuk.

A húst és a hagymakeveréket fazékba  rakjuk, bele teszünk még egy kicsumázott paprikát is, majd vizet öntünk rá és megsózzuk. 

Nem túl erős lángon főzni kezdjük. 

Ha egy edényünk van (ez jelenti azt, hogy "egytálétel"!), például bogrács, akkor a hús puhulásának kezdetekor beleszórunk 5-6 deka száraz tarhonyát vagy csipetkét, majd amikor a tészta puhára főtt, belerakunk a fazékba 15-25 deka apróra vágott krumplit és egy kávéskanál (erős?) pirospaprikát, majd készre főzzük. 

Ha több edényünk van, akkor célszerű a tésztát sós vízben külön edényben megfőzni, s a krumpli puhulása után tenni be a fazékba. 

Mint köztudott, az éttermekben Gundel szerint készítik a gulyáslevest: marhapörköltet hígítanak fel, s abba raknak tésztát (csipetkét, galuskát) és krumplit. Egészen más íze van. De vannak, akik ezt szeretik. Megszokásból.

*Erdey Ferenc után

 
A recept WORD formátumban letölthető itt!