Perpetuum mobile - Dr. Lévai Zoltán története
2015.10.31.
HMiki

Ha l√©tezne a m√©rn√∂ki t√°rsadalomban is egy ‚Äď a sz√≠nh√°zi √©s elŇĎad√≥mŇĪv√©szi k√∂r√∂kben a legnagyobb elismer√©snek sz√°m√≠t√≥ - √Ėr√∂k√∂s Tags√°g, akkor L√©vai Zoli b√°csi, a BME k√∂zleked√©sm√©rn√∂ki kar g√©pj√°rmŇĪves tansz√©k√©nek egykori alap√≠t√≥ja ezt minden bizonnyal megkapta volna. A tansz√©k professor emeritusa a legidŇĎsebb akt√≠v oktat√≥ ma Magyarorsz√°gon, ebbŇĎl kifoly√≥lag minden aut√≥s diplom√°t szerzett g√©p√©szm√©rn√∂k √©s k√∂zleked√©sm√©rn√∂k megfordult a keze alatt. A 65 √©ve gyarapod√≥ dokument√°ci√≥ja legal√°bb olyan lenyŇĪg√∂zŇĎ, mint a naprak√©sz mŇĪszaki ismerete, humora √©s √∂r√∂kmozg√≥ mivolta.

Kép és szöveg: Horváth Miklós

√Čppen ez√©rt neh√©z √°tfog√≥ k√©pet adni a 86 √©ves m√©rn√∂ktan√°r √©let√©bŇĎl, merthogy ak√°r ismerj√ľk, ak√°r nem, neh√©z eld√∂nteni, hogy a m√ļltja, vagy a jelenje felŇĎl k√©rdezgess√ľk. A tizenk√©t weboldal szerkeszt√©s√©t (!) √∂sszefog√≥ www.lezo.hu-n egy√©bk√©nt r√©szletes bemutatkoz√°st √©s szemelv√©nyeket kaphatunk a t√∂bb mint hat √©vtizede zajl√≥ oktat√≥i munk√°j√°r√≥l, amit jelen riportunkban √∂sszefoglalni sem tudn√°nk, maximum csak c√≠mszavakban megeml√≠teni a fontosabb r√©szleteket. Kezdj√ľk tal√°n azzal, hogy mi√©rt is illeti meg Zoli b√°csit a Hallhatatlan Tags√°g, annak ellen√©re, hogy nem l√©tezik ilyen titulus a m√©rn√∂ki szakm√°ban. Sz√≠n√©szek eset√©ben olyan mŇĪv√©szeknek adja ezt az elismer√©st a t√°rsulat √©s a nagyk√∂z√∂ns√©g, akik tehets√©g√ľkkel, nemes c√©lok melletti kitart√°sukkal, valamint a rendelkez√©s√ľkre √°ll√≥ eszk√∂z√∂kkel sokat tettek a kult√ļr√°√©rt, mŇĪv√©szet√©rt √©s a t√°rsadalom√©rt.

L√©zo tan√°r √ļr, aki sz√°mtalan foly√≥iratcikk, egyetemi k√∂nyv, √∂n√°ll√≥ kiadv√°ny, √©s szabadalom szerzŇĎje, mellette a fot√≥z√°s, filmez√©s, orsz√°gj√°r√°s √©s honlapszerkeszt√©s is a kedvelt elfoglalts√°gai k√∂z√© tartozik - m√©gt√∂bb k√©p a gal√°ri√°ban √©s a lezo.hu-n

Zoli b√°csi, a  MTA doktorak√©nt t√ļlz√°s n√©lk√ľl nevezhetŇĎ minden hazai aut√≥s m√©rn√∂k atyj√°nak, ugyanis 1960-ban, 31 √©vesen kapott tansz√©kvezetŇĎi kinevez√©st. Itt gyorsan megjegyezte a tan√°r √ļr, hogy az orsz√°g legfiatalabb tansz√©kvezetŇĎi c√≠m√©t egykori tan√≠tv√°nya, az 1989-ben v√©gzett Palkovics L√°szl√≥ vette el tŇĎle, aki jelenleg az Emberi ErŇĎforr√°sok Miniszt√©rium√°nak felsŇĎoktat√°s√©rt felelŇĎs √°llamtitk√°ra √©s 29 √©vesen vette √°t az eml√≠tett tiszts√©get. Zoli b√°csi egy√©bk√©nt 1929-ben sz√ľletett Kis√ļjsz√°ll√°son, M√ĀV rakt√°rnok √©desapa √©s h√°ziipari sz√∂vetkezeti munk√°s √©desanya n√©gy gyermek√©nek elsŇĎsz√ľl√∂ttjek√©nt. 1947-ben √©retts√©gizett, majd 1952-ben a Budapesti MŇĪszaki Egyetem hadm√©rn√∂ki kar√°n szerzett g√©p√©szm√©rn√∂ki oklevelet p√°nc√©los √©s g√©pj√°rmŇĪ szakon (50 √©vvel k√©sŇĎbb megkapta az arany oklevelet, t√≠z √©vvel azut√°n pedig a gy√©m√°nt oklevelet is √°tvehette).

Tanulm√°nyait a Leningr√°di Politechnikai Int√©zetben folytatta aspir√°nsk√©nt, melynek r√©v√©n 1956-ban kandid√°tus lett. A h√°rom √©v alatt t√∂k√©letesen megtanult oroszul, majd 1967-ben, a doktori c√≠m megszerz√©s√©t k√∂vetŇĎen egy √©vet Amerik√°ban t√∂lt√∂tt (University of Michigan, Ann Arbor), √≠gy az angol nyelvtud√°s j√≥ k√∂zegben megszerz√©se is biztos√≠tva volt sz√°m√°ra. Mindek√∂zben a tan√°r √ļr m√°r tansz√©kvezetŇĎ volt (1960-t√≥l), k√©sŇĎbb int√©zet igazgat√≥ (1979-1991), d√©k√°nhelyettes (1962-63), rektorhelyettes (1963-67) √©s d√©k√°n (1979-1985), v√©g√ľl pedig 1997-tŇĎl professor emeritusk√©nt dolgozik, szigor√ļ, de igazs√°gos oktat√≥k√©nt a BME-n.

Vicces egyetemi kiadv√°ny a Kipufog√≥, ami a tan√°r √ļr t√°mogat√°s√°val jelent meg.

Hogy mennyire szigor√ļ √©s mennyire igazs√°gos Zoli b√°csi, azt k√∂zel h√°romezer m√©rn√∂k tudn√° bŇĎvebben kifejteni ma kishaz√°nkban.  A vizsg√°ztat√°si m√≥dszerekre vonatkoz√≥ k√©rd√©semre adott v√°lasz√°b√≥l pedig megtudtam, hogy a tansz√©kvezetŇĎ szigor√ļs√°ga a megk√∂vetelendŇĎ tud√°sra vonatkozik minden esetben. Ezt t√°masztja al√° egy, a honlapj√°n is k√∂zz√©tett grafol√≥giai elemz√©s is, melyet 1965-ben k√©sz√≠tettek: ‚Äěegy√©nis√©ge √∂sszetett, kiss√© hajlik a bonyolults√°g fel√©, egy√©bk√©nt j√≥indulat√ļ √©s nagyvonal√ļ, el√©gg√© b√≠zik az emberekben. Nem helyezi elŇĎt√©rbe az anyagiakat, nem √©rt a takar√©koss√°ghoz. Nem merev √©s nem ad sokat a formas√°gokra. Az √°tlagn√°l nagyobb m√©rt√©kben k√©nyelmes, nincsenek ill√ļzi√≥i, el√©gg√© re√°lis, b√°r j√≥ k√©pzelŇĎerŇĎvel rendelkezik. A becs√ľletess√©gre k√©nyes, illetve ebbŇĎl a szempontb√≥l ig√©nyes. Minden szempontb√≥l megb√≠zhat√≥, korrekt, nem haragtart√≥, k√∂nnyen megbocs√°t‚ÄĚ.

A pontosan 50 √©ve k√©sz√ľlt elemz√©s felt√∂lt√©se egy weboldalra nagyon j√≥l jelzi, hogy saj√°tos humora van Zoli b√°csinak, r√°ad√°sul a grafol√≥gi√°t (aminek egzakt mivolta sok√°ig k√©rdŇĎjeles volt) m√©rn√∂kk√©nt elfogad√≥ be√°ll√≠totts√°ga is jelzi, hogy j√≥csk√°n van mŇĪv√©szi hajlam is a professzor √ļrban. Ezt igazolja az is, hogy az eml√≠tett honlapon a ‚Äěpublik√°ci√≥k‚ÄĚ fejezetben m√©g receptek √©s provokat√≠v √≠r√°sok is szerepelnek a disszert√°ci√≥k √©s m√©rn√∂ki jegyzetek k√∂z√∂tt. EgyszerŇĪen elk√©pesztŇĎ az √≠r√°sos dokumentumok mennyis√©ge, terjedelme, a szerkesztett, ut√≥munk√°zott fot√≥kkal √©s filmekkel egyetemben, szakm√°hoz, munk√°hoz √©s mag√°n√©lethez kapcsol√≥d√≥an egyar√°nt. A leg√©rdekesebb pedig az, hogy a fenti le√≠r√°st mintha ma k√©sz√≠tett√©k volna. Szerencs√©re a sz√©p kort meg√©lt Zoli b√°csi j√≥ eg√©szs√©gnek √∂rvend, b√°r aut√≥t m√°r nem vezet, de a kisbetŇĪs sz√∂vegeket ma is szem√ľveg n√©lk√ľl olvassa. Egy kor√°bbi hallgat√≥ja szerint mindig is csod√°lt√°k a szellemi fitts√©g√©t, a t√°j√©kozotts√°g√°t √©s azt, hogy rendszeres √ļsz√°ssal a fizikai √°llapot√°ra is gondot visel. Koll√©g√°i pedig csakis elismerŇĎ szavakkal illetik a kiemelkedŇĎ szakmai k√∂z√©leti tev√©kenys√©ge, oktat√°si reformjai, oktat√°sszervezŇĎi √©s tananyagfejlesztŇĎ munk√°ja miatt. 1996-ban l√©trehozta a tansz√©k honlapj√°t (www.auto.bme.hu), melynek fejlesztŇĎje is ŇĎ maga volt sok√°ig, manaps√°g pedig fakultat√≠v g√©pj√°rmŇĪszerkezet t√°rgy√ļ tant√°rgyat tan√≠t.

√Čs ha m√°r a honlapokn√°l tartunk, √©n is szeretn√©k kalapot emelni L√©vai √ļr elŇĎtt, hiszen a www.auto.bme.hu oldallal egy√ľtt 12 oldalon jelenik meg webm√°jszterk√©nt a L√©zo n√©v, sŇĎt! Az online √≠r√°s elterjed√©se elŇĎtt is minden esem√©nyt, amin r√©szt vett, k√©ppel √©s/vagy sz√∂veggel, valamint filmez√©ssel dokument√°lt L√©zo, ennek k√∂sz√∂nhetŇĎen olyan sokr√©tŇĪ √©s r√©szletes az adatt√°r, hogy annak t√°rol√°s√°ra lassan m√°r az egyetemi szert√°r, vagy szerver is kev√©s lesz. Az √©n elsŇĎ szem√©lyes tal√°lkoz√°som L√©vai √ļrral is egy sajt√≥t√°j√©koztat√≥hoz k√∂thetŇĎ: 8-10 √©vvel ezelŇĎtt egy Porsche Hung√°ri√°s sajt√≥t√°j√©koztat√≥n felfigyeltem arra, hogy nemcsak az esem√©nyt, hanem az √ļjs√°g√≠r√≥kat is szorgalmasan fot√≥zza az akkor m√©g csak √ļjs√°g√≠r√≥ koll√©g√°nak v√©lt szakmabeli. Az esem√©ny ut√°n azonban egy prezent√°ci√≥k√©nt √∂sszerakott k√©psorozatot kaptunk, amivel l√°that√≥an sok idŇĎt t√∂lt√∂ttek, majd amikor a weboldalon megnyitottam az egy √©vtizeddel kor√°bbi ppt-ket is, akkor l√°ttam, hogy itt azt√°n alapos munk√°val √°llok szemben. R√°ad√°sul m√©g egy felh√≠v√≥ √ľzenet is √©rkezett a k√©pgal√©ria ut√°n, miszerint, aki nem szerepel az aut√≥s √ļjs√°g√≠r√≥k list√°n, az jelezze, hogy az automobilizmus.hu-n az adatok update-elve legyenek.

Gondolom kital√°lt√°k, hogy nemcsak az aut√≥s √ļjs√°g√≠r√≥kr√≥l van k√©pes √∂sszefoglal√≥ t√≠z √©vre visszamenŇĎleg a BME egykori d√©k√°nj√°nak sz√°m√≠t√≥g√©p√©n, hanem a hallgat√≥kr√≥l is. A k√ľl√∂nbs√©g csup√°n annyi, hogy nyomtatott (g√©pelt) form√°ban vannak t√°rolva a hallgat√≥i jellemz√©sek, bar√°ti kapcsolatokr√≥l k√©sz√ľlt diagramok, melyek az oszt√°lytal√°lkoz√≥k alkalm√°val rendszeresen friss√≠t√©sre ker√ľlnek, sz√≥val Zoli b√°csi nemcsak a szerkezettani elŇĎad√°sok anyag√°t √©p√≠ti gondosan, hanem a hallgat√≥i adatb√°zis√°t is.

Az iskola√©vek sor√°n megfigyelt hallgat√≥i k√©szs√©gek ugyan√ļgy megjelennek ebben, mint az is, hogy ha valaki pusk√°zott a vizsg√°n. Az eml√≠tett felsŇĎoktat√°si √°llamtitk√°r mellett olyan di√°kok ism√©rveibe is bepillant√°st nyerhet√ľnk, mint p√©ld√°ul a Bugatti Veyron motorj√°t tervezŇĎ Hanula Barna, √©s a vele egy √©vfolyamban v√©gzett Held Imre, vagy Havassy P√©ter sz√∂veges √©rt√©kel√©s√©be. De akadnak m√©g itt ismert nevek, hiszen az Autotechnika rovatunk szerkesztŇĎje, Nagyszokolyai Iv√°n is a tan√°r √ļr di√°kja volt egykor, csak√ļgy mint Karlovitz Krist√≥f √©s Kisde√°k Lajos a MOL-LUB Kft. ken√©stechnikai szolg√°ltat√°s√°nak vezetŇĎje. A tejess√©g ig√©nye n√©lk√ľli felsorol√°st azzal z√°rn√°m, hogy aki t√∂bbet szeretne megtudni L√©vai professzorr√≥l, k√©rdezze a fent eml√≠tetteket, vagy l√°togasson el a lezo.hu-ra. A hatvanh√°rom √©v m√©rn√∂ki munka √©s oktat√°s gy√ľm√∂lcsei, valamint k√∂zel h√°romezer hallgat√≥ nagy val√≥sz√≠nŇĪs√©ggel csak azt igazoln√°, amit a bevezetŇĎben is √≠rtam: Dr. L√©vai Zolt√°n √Ėr√∂k√∂s Tag.

Eppel J√°nossal 2011-ben