Vissza a HÍREK menüjére
.
A gépjármûvek tanszékének elõterjesztésére 
az Egyetemi Tanács 2001. március 3-án
.
SÁVOS LAJOS urat,
.
az EMIL FREY Magyarország cégcsoport vezérigazgatóját a
"BME Egyetemi Tanács Tiszteletbeli Tagja"
megtisztelõ címmel ruházta fel.

Sávos Lajos úr 1966-ban érettségizett a budapesti József Atilla Gimnáziumban, majd autószerelõi képesítést szerzett és 1973-ban okleveles közlekedési üzemmérnöki diplomát kapott a gyõri Közlekedési és Távközlési Mûszaki Fõiskolán.

Ezt követõen a MALÉV-nál helyezkedett el, elõször mûszaki diszpécserként, majd több mint húsz éven keresztül különbözõ vezetõ beosztásokban, úgymint részlegvezetõ, üzemvezetõ, osztályvezetõ és végül mint fõosztályvezetõ tevékenykedett. A MALÉV földi kiszolgálási részlegének technikai vezetõjeként több mint 600 különbözõ fajtájú nagyértékû gép üzemeltetése, majd ezen gépek utánpótlása, beszerzése tartozott a hatáskörébe. Közben a tribológiai szakmérnöki szakot is elvégezte, és 1992-ben a Pénzügyi és Számviteli Fõiskolán szerzett újabb diplomát. 

1993-ban váltott, és az Emil Frey Magyarország Kft. vezérigazgatója lett. A cégcsoport az amerikai CHRYSLER és JEEP, a japán Toyota, Subaru, a Malajziai Proton típusú gépkocsik importjával, kereskedelmével, szervizelésével és javításával foglalkozik. A Sávos Lajos vezette cégcsoport sikerességére jellemzõ, hogy 1999-re a forgalom elérte a 6,5 milliárd Ft-ot.

Az ÁPV-Rt. felkérésére vállalta, hogy jelöljék a MALÉV Felügyelõ Bizottságába, ahol 1999 októberében elnökké választották.

Kapcsolata az egyetemmel

Sávos Lajos úr a 60-as évek végén egy évet, a gépjármûvek tanszék laboratóriumában dolgozott, majd a MALÉV-nál töltött évei alatt is folyamatosan tartotta az oktatási és szakmai kapcsolatot a tanszékkel. Rendszeresen és hosszú idõn keresztül mint a jármûfenntartási osztály vezetõje gyakorlati foglalkozásokat tartott a "Gépjármûvek üzeme" c. tantárgy keretein belül. Számos diplomatervezõvel foglalkozott konzulensként. Aktív résztvevõje volt (az 1980-as évek végén) a tanszéken folyó kutatási munkáknak, többek között nagyban elõsegítette az "Alternatív tüzelõanyagok" c. tudományos téma több éven át tartó sikeres laboratóriumi és közúti kisérletsorozatát. Kapcsolata a tanszékkel 1993 után sem szakadt meg. A svájci tulajdonú Emil Frey Magyarország Kft. a hallgatók képzését jelentõsen támogatja, így tõlük kaptuk az elsõ olyan Toyota Carina II. tipusú oktatóautót, amelyen a korszerû benzinbefecskendezõ rendszereket, fék- és kormányszerkezeteket mutatjuk be. Ugyancsak a cégcsoporttól kaptunk egy olyan új állapotú Chrysler Voyager tipusú (amerikai extrákkal felszerelt) autót, amelyen 7-8 fõs kis csoportokban országúti vizsgálatokat végzünk a szaktantárgyak keretében. 

Közös rendezvényeink voltak a Subaru szakmai napok, a Toyota szakmai napok, a hibrid hajtású Toyota Prius és a VVTI motorok bemutatása. A szakmai napok és bemutatók népszerûek, mintegy 80-100 hallgató szokott azokon részt venni. A nívós elõadásokat általában a gyári képviselõk, konstruktõrök tartják.

Sávos Lajos úr ebbõl az alkalomból megkapta a tanszék emlékplakettjét: