A GTE XXXVIII. KÜLDÖTTKÖZGYŰLÉSÉN ÁTADANDÓ EGYESÜLETI KITÜNTETÉSEK

MŰSZAKI IRODALMI DÍJBAN részesülnek

DR. EMŐD ISTVÁN
ZÖLDY MÁTÉ

Az „Alternatív hajtások” c. szakkönyvért, amely magas színvonalú rendszerezését és áttekintését adja a járműmotorok és hajtások korszerű gyakorlatának és elméletének GTE Műszaki Irodalmi Díjat kap Dr. Emőd István és Zöldy Máté, a Gépjármű-szakosztály tagjai. Az „Alternatív járműhajtások” c. szakkönyv 2006 évben jelent meg a Maróti Könyvkiadó gondozásában, Budapesten.

A könyv a tervezett és részben már folyamatban lévő energia-váltás legfontosabb kérdéseit dolgozza fel. A fosszilis energiahordozók helyére léptethető, megújuló és a környezetet kevésbé szennyező energiaforrások igénybe vétele a járműmotorok hajtása területén halaszhatatlanul megoldandó feladattá vált. A nagyobb időléptékű fejlesztések mellett a hibrid hajtási rendszerek napjaink élő teendői közé tartoznak, melynek szakmai kérdéseit ugyancsak kellő részletességgel és igényességgel mutatja be az elismerésre javasolt szerzők munkája, így az a hazai, szakirányú közép- és felsőfokú oktatásban egyaránt nélkülözhetetlen forrásmunkává válhat.

Zöldy Máté doktorandusz a tárgyalt téma egy szűkebb területéről, a GTE támogatásával, saját kutatási eredményei alapján szakmai előadást is tartott a FISITA 2006. októberi, Yokohamában rendezett világkonferenciáján, „The Changes Burning Efficiency, Emission and Power Output of a Diesel Engine Fuelled by Bioethanol-Biodiesel-Diesel Oil Mixtures” címmel.

....