.
Dr. Martin Winterkorn a BME tiszteleti professzora

Dr. Martin Winterkorn, az Audi AG igazgatótanácsának elnöke, ünnepélyes keretek között június 11-én vette át a Budapesti Műszaki Egyetem tiszteleti professzora címet. Az átadáson részt vett Csillag István gazdasági és közlekedési miniszter és az Audi AG igazgatótanácsának tagjai is. 

A BME hagyományosan elismerésben részesíti az egyetem olyan támogatóit, pártfogóit, akik kiemelkedő mértékben járulnak hozzá oktatási és kutatási feladatok jobb ellátáshoz, nemzetközi elismertségének öregbítéséhez. Ezért az Egyetem Tanács létrehozta a BME tiszteleti professzora címet, melyet az egyetemmel jogviszonyban nem álló személy nyerhet el. 

Dr. Martin Winterkorn meghatározó szerepet játszott a BME-vel kötött együttműködési megállapodás létrejöttében, valamint a hallgatók számára teremtett szakmai továbbképzés lehetőségének megteremtésében. Tevékenységével nagyban hozzájárult az Audi győri gyárának megalapításához és a motorkutatás egyes elemeinek hazánkba való telepítéséhez.

Dr. Martin Winterkorn 1947. május 24-én a németországi Leonbergben született. 
1973-ban végzett a stuttgarti egyetemen, majd a Max-Planck Intézetben szerezte meg fizika doktori címét. 1977-ben a Bosch AG-nál helyezkedett el, majd 1981-ben került az Audi AG-hoz, ahol a minőségbiztosítási vezető asszisztenseként kezdett el dolgozni. 1988-tól a központi minőségbiztosítás vezetőjeként, majd 1990-től az Audi minőségbiztosítási vezetőjeként folytatta pályafutását. 1993-tól a Volkswagen AG minőségbiztosítását vezette. 1995 közepétől a csoport termékfejlesztéséért is felelős. 
1996-tól a Volkswagen márka műszaki fejlesztési területét vezette, majd 2000-től a Volkswagen igazgatótanácsának tagjaként is felelős a területért.
Dr. Martin Winterkorn 2002 márciusától elnöke az Audi AG igazgatótanácsának. 2001 januárjától vezeti az Audi márkacsoportot, melyhez az Audi, SEAT és Lamborghini márkák tartoznak. 2003. január 1-től az Audi AG műszaki fejlesztésének vezetését vette át.