A Gépjárművek tanszék felterjesztésére az Egyetemi Tanács 

Prof. Dr. Ing. Rudolf J. Menne 

úrnak a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem tiszteleti egyetemi tanára megtisztelő címet adományozta. 

Prof. Dr. J. Menne diplomáját 1974-ben az RTWH Aachenben kapta. 1980-ban védte meg doktori disszertációját, 1982 óta a kölni Ford Werke AG-nél motorfejlesztéssel foglalkozik, 1999 óta a több kontinensre kiterjedő Ford Konszern benzinmotor-fejlesztési igazgatója, 2000-től a Konszern Benzinmotor Üzemágának igazgatója.

1994-től ad elő az RTWH Aachen Alkalmazott Termodinamika Tanszékén. 1998-ban könyve jelent meg Springer-kiadónál, Optimierte Prozesse für die Großserie. Reduzierte Entwicklungszeiten bei Verbrennungsmotoren címmel. 1999-ben az RTWH Belsőégésű Motorok Intézetétől címzetes egyetemi tanári címet kapott. 2000 óta tagja a Belsőégésű Motorok Kutatóegyesülete (Forschungsvereinigung Verbrennungskraftmaschinen e. V.) elnökségének.
2002-ben a Karlsruhei Egyetemen kapott tiszteletbeli doktori címet.

Prof. J. Menne 1998-ban került kapcsolatba Tanszékünkkel. Ettől kezdve rendszeresen előadásokat tart tanszékünk hallgatói részére. Termelési gyakorlatos hallgatókat fogad, és ebben a félévben már egy diplomatervező hallgatónk a Fordnál készíti dip-lomamunkáját. 

Korszerű oktatásunkat laborunk eszközfejlesztésével is segíti. A Ford-tól kapott motoron hallgatói gyakorlatok folynak, és már egy megvédett diplomamunka alapjául is szolgált.

TOVÁBB